3 tips voor het kopen van hout

Hout is een prachtig materiaal en wordt al een hele tijd voor veel verschillende doeleinden gebruikt. Of het nu gaat om gevelbekleding, tuinmeubelen of over de overkapping in je tuin, hout zie je overal terug. Wil jij ook iets van hout maken voor in of om je woning? Dan zul je eerst ergens aan hout moeten komen. In dit artikel geef ik je enkele tips voor het kopen van hout, want er zit nogal wat verschil tussen de verschillende soorten hout en er zijn enkele dingen waar je op kunt letten.

Zorg dat je de juiste houtsoort voor je klus koopt

Allereerst is het belangrijk dat je de juiste houtsoort voor je klus koopt. Er zijn verschillende soorten hout verkrijgbaar, waaronder vurenhout, eikenhout en douglas hout. Iedere houtsoort heeft zijn eigen eigenschappen en kan daardoor geschikt zijn voor een andere klus. In Nederland is douglas hout één van de beste soorten hout die verkrijgbaar is. Deze houtsoort wordt vooral gebruikt voor houtbouw buiten, zoals een overkapping of een pergola. Heb je geen idee welke houtsoort je nodig hebt voor jouw klus? Vraag dan advies bij een expert. 

Bekijk het hout in het echt

Ieder stuk hout is uniek. Het is een natuurlijk product en het kan daarom flink van elkaar verschillen. Zo kan het ene stuk hout donkerder uitvallen dan het andere stuk hout van dezelfde houtsoort en kunnen er ook meer nerven in zitten. Wanneer je op zoek bent naar hout voor een bepaald project, dan is het altijd goed om het hout in het echt uit te zoeken. Hierdoor kun je precies uitzoeken welk hout jij het mooiste vindt. Hout online kopen kan ook, maar dan loop je sneller de kans dat het hout in het echt tegenvalt. Je kunt het beste even langsgaan bij een houthandel of een bouwmarkt in jouw omgeving en het hout hier komen. Wim Koster Tuinhout is bijvoorbeeld een houthandel in de omgeving van Hoogeveen.

Goedkoop is vaak duurkoop 

Hout is een product dat erg in kwaliteit kan verschillen en ook in veel verschillende prijsklassen verkrijgbaar is. Bij hout is het niet altijd slim om maar gewoon voor de goedkoopste optie te kiezen. De kwaliteit hiervan kan namelijk echt een stuk minder zijn (hoewel dat niet altijd zo hoeft te zijn). Zorg daarom altijd dat je voor kwaliteit kiest en niet blind op de prijs af gaat. Nog weer een extra reden om het hout eerst in het echt te bekijken.