Ben je er zeker van dat zonnepanelen voor jou een voordeel kunnen bieden? Dan is het goed om ook nog even te bekijken welke voordelen eraan te koppelen zijn. Aan de hand van deze tips kan je er nog meer uithalen. Kijk ook naar een overzicht van zonnepanelen kosten om dit goed af te wegen.
Het juiste dak
Het begint allemaal bij het zorgen voor maximale opbrengst. Daarom is het belangrijk om een dak dat op het zuiden ligt en geen belemmeringen voor de zon heeft te kiezen. Wanneer dit echter niet het geval is, is het dak niet direct waardeloos. Ook het oosten of westen en zelfs wat schaduw kunnen nog voor opbrengst zorgen.
Terugverdienen van de kosten
De kosten voor investering en de tijd om deze terug te verdienen zijn essentieel om te bepalen of je moet investeren. Een gemiddeld rendement van 15% tot 20% per jaar betekent dat terugverdienen binnen 5 tot 7 jaar kan. Omdat zonnepanelen veel langer meegaan, is dit dus vrijwel altijd een goede investering te noemen. Wel is het slim om voor zonnepanelen met een lange garantieperiode te kiezen.
Hoe efficiënt zijn ze?
Hoe goed kan een zonnepaneel zonlicht omzetten in elektriciteit? Dit is in een percentage te vangen. Het is belangrijk om op zoek te gaan naar zonnepanelen met een hoge efficiëntie voor het beste rendement. Dit is dan ook weer van invloed op de terugverdientijd zoals die eerder besproken werd. Dit maakt het een belangrijk punt. Meestal ligt de efficiëntie tussen 15% en 20%.
Het vermogen van de zonnepanelen
Het aantal Wattpiek is een belangrijke factor. Dit is een cijfer dat zegt wel vermogen een zonnepaneel heeft. Het is afhankelijk van zaken zoals het aantal zonuren, de gemiddelde temperatuur, de zonkracht, de lichtinval en nog wat punten hoe goed een zonnepaneel daadwerkelijk zal presteren. Dit moet dus wel goed berekend worden voor optimaal benutten ervan.
Soort en installatie
Het is essentieel dat je de juiste soort zonnepanelen kiest. Die moeten dan ook nog eens op de juiste wijze geïnstalleerd worden. De juiste hoek, de juiste omvormer, de correcte aansluiting, het is allemaal belangrijk. Daarom haal je er een specialist bij. Die kan ook helpen bij de keuze voor het soort zonnepaneel. Het kan gaan om polykristallijne, monokristallijne of dunne film zonnepanelen. Er zitten verschillen tussen, maar welke het best is, is voor elke situatie verschillend. Let daarbij ook op het uiterlijk.