Een lekkage vormt voor veel woningbezitters een van de grootste ergernissen. Dit is niet voor niets! De bron van een lekkage is in veel gevallen maar zeer moeizaam te achterhalen en daarbij zorgt een lekkage vaak voor een blijvende waterschade aan woningen. Bij deze waterschade kun je denken aan schimmelplekken op muren, plafonds en vloeren, of rottende plekken in het houtwerk onder je dakbedekking. Reden genoeg om de kans op een lekkage zo klein mogelijk te maken! Mocht je onverhoopt toch al te maken hebben met een lekkage, dan kun je de hulp van een loodgieter inschakelen om een lekdetectie in huis uit te laten voeren.
Een lekdetectie voor het vinden van de lekkagebron
Om een lekkage op een adequate wijze aan te kunnen pakken is het allereerst erg belangrijk om de bron van de lekkage te achterhalen. Voorheen kwam hier vaak het nodige hak- en breekwerk aan te pas, maar dat is tegenwoordig niet langer noodzakelijk. Loodgieters beschikken over steeds geavanceerdere apparatuur, waarmee het relatief eenvoudig is om de bron van een lekkage te achterhalen zonder schade aan te richten. Houd er rekening mee dat dit niet voor ieder loodgietersbedrijf geldt. Vraag vooraf altijd of een loodgieter hak- en breekwerk uit moet voeren voor een lekdetectie.
Zelf een lekkage verhelpen
Mocht je de bron van de lekkage zelf al gevonden hebben, dan is het raadzaam om een natte doek tegen de plek van de lekkage aan te drukken. Ook kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld een stukje hout tegen de beschadiging in de dakbedekking te timmeren, om te voorkomen dat er vocht bij je woning naar binnen sijpelt. Dit zijn vaak maar tijdelijke oplossingen! Je kunt de hulp van een loodgieter inschakelen om de tijdelijke oplossing te vervangen voor een structurele oplossing. Denk bijvoorbeeld aan het vervangen van versleten leidingstukken, het dichtbranden van beschadigingen aan de dakbedekking, enzovoorts.