CNC draaien of frezen: wat is het verschil?

Computer Numerical Control. Dat is waar CNC de afkorting voor staat. CNC is een benaming voor computergestuurde machines, die worden ingezet om materialen en halffabricaten te bewerken. Anders gezegd gaat het bij CNC om een computergestuurde regeling van werktuigmachines, veelal in de verspaningstechniek, die stukken moeten maken in metaal, kunststof of hout. Deze computergestuurde machines vind je dan ook in metaalproductiebedrijven en andere productiebedrijven, zoals de glas- en kunststofverwerking en de houtbewerking. Een voordeel van zulke machines is dat ze geprogrammeerd kunnen worden – veelal in een computer aided manufacturing (ook wel CAM) systeem – en daardoor een bewerking kunnen herhalen. Zodoende kan men grote series van hetzelfde product produceren. In dit artikel geven wij antwoord op de vraag wat het verschil is tussen CNC draaien en CNC frezen.

Wat is CNC draaien?

Het computergestuurd draaien van kunststof is een vorm van CNC verspanen. CNC verspanen is iets dat vaak wordt gebruikt voor twee speciale technieken binnen het verspanen, waaronder dus draaien, maar ook frezen. Het CNC draaien vindt plaats op een draaibank (uitgerust met een stafaanvoer) en het CNC frezen vindt plaats op een freesbank. Beiden zijn verspanende bewerkingen, waarmee de vorm van het materiaal in sterke mate kan worden gewijzigd. CNC draaien is een kunststofbewerking waar opdrachtgevers uit bijvoorbeeld het medische segment of Defensie veel gebruik van maken. Het computergestuurd draaien van kunststof is een belangrijke fase in het productieproces als het aankomt op het bewerkstelligen van het gewenste kunststof component. Met behulp van een Okuma draai-frees-combinatie kunnen producten tot wel 3 micrometer nauwkeurig worden bewerkt.

Wat is CNC frezen?

Een verspanende bewerking waarbij materiaal, bijvoorbeeld kunststof, wordt verwijderd om zo de juiste afwerking van het gewenste product te bewerkstelligen. Dat is wat CNC frezen is. CNC frezen is net als CNC draaien een vorm van kunststofbewerking. Het CNC frezen van kunststof kan worden gedaan met behulp van geavanceerde machines, die ingezet kunnen worden voor:

  • 3-assig frezen;
  • 4-assig frezen;
  • 5-assig simultaan frezen.

De keuze voor 3- of 4-assig of 5-assig simultaan frezen hangt af van het aantal zijden dat het onderdeel bewerkt moet worden en de complexiteit van de bewerkingen. Zo kunnen eenvoudige bewerkingen worden gedaan met 3-assig frezen. De meer complexe bewerkingen daarentegen dienen te worden gedaan met 5-assige freesmachines. Grote kunststof platen kunnen worden bewerkt met bijvoorbeeld portaalfreesbanken, waarbij het mogelijk is om tot op 0,02 millimeter nauwkeurig kunststof computergestuurd te frezen over een lengte van ruim 6 millimeter. Rondom zo’n portaalfreesbank is een aparte klimaatkamer gebouwd, waardoor je van een constante kwaliteit gegarandeerd bent.

Het verschil tussen CNC draaien en CNC frezen is dat die laatste een meer specifiek proces is dat eerder te vergelijken is met boren en snijden.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *