De verschillende manieren om je dak te verbeteren

Een dak gaat over het algemeen lang mee, mits je het goed onderhoudt. Platte daken kunnen namelijk beschadigd raken, zonder dat je hier in eerste instantie veel van merkt. Maar wat kan je allemaal aan je platte dak doen, zodat je zeker weet dat je optimaal beschermd bent tegen de elementen? We geven een paar tips.

Waardoor raakt een dak beschadigd?

Een beschadiging aan een plat dak kan op meerdere manieren zijn oorsprong vinden. Een veelvoorkomende manier, is een beschadiging door een gebrek aan onderhoud. Bepaalde onderdelen laten na verloop van tijd een beetje los, waardoor vocht en vorst vrij spel krijgen en de beschadiging snel kan uitlopen op meer. Ook is het mogelijk dat takken tijdens een storm je dak beschadigen en ook dan is het tijd om een dakdekker in Drenthe in te schakelen. Deze beschadigingen uiten zich vaak door lekkage. Water begint zich een weg naar binnen te vinden en wie niet handelt, loopt het risico dat het water zich in de dakconstructie begint te vreten. En dat wil je natuurlijk altijd voorkomen, want wie de hele dakconstructie moet vervangen, kan behoorlijk de portemonnee trekken. Dus, wat kan je doen om dat te voorkomen?

Goed onderhoud laten uitvoeren

Wie zijn platte dak regelmatig laat onderhouden door een expert, zal zien dat eventuele beschadigingen bijzonder snel aangepakt worden, voordat ze de kans krijgen om uit te groeien tot iets echt vervelends. Regulier onderhoud kan snel en effectief gedaan worden en voorkomt dat je het verder laat komen dan strikt noodzakelijk. Eventuele loszittende onderdelen worden in een vroegtijdig stadium gevonden en gerepareerd, zodat je nooit bang hoeft te zijn dat je plotseling te maken krijgt met lekkage.

Reparaties

Mocht het zo zijn dat het dak inderdaad gerepareerd moet worden, dan is dat natuurlijk goed mogelijk. Loszittende onderdelen, of plekken waar gaten beginnen te vallen, worden dan aangepakt. Meestal wordt er een reparatiedeeltje overheen gebrand, waardoor het dak weer helemaal bestand is tegen hemelwater, kou en voortdurende zonneschijn. Deze reparaties kunnen snel afgerond worden, mits je er op tijd bij bent en niet te lang wacht met het inschakelen van experts. Doe je dat niet, dan bestaat de kans dat je over moet gaan tot een restauratie.

Restauraties

Een complete dakrestauratie is een tijdrovende en dure klus, maar wel eentje die noodzakelijk is als je dak in slechte staat verkeert. Een slecht dak zal flink aangepakt moeten worden, omdat het eigenlijk gewoon zijn functie verlies. Eventuele isolatie is minimaal en door voortdurende lekkage loopt alles wat onder het dak zit het risico om beschadigd te raken. Vocht is een heel reëel probleem in deze omstandigheden en wie vocht in muren of constructies heeft zitten, is echt veel verder van huis. Daarom is een restauratie weliswaar ingrijpend, maar zeker ook nodig. En als de dakdekker toch bezig is, kan hij gelijk een kijkje nemen naar de isolatie. Mocht dit ontbreken of eveneens toe zijn aan een goede beurt, dan wordt dit gelijk meegenomen en weet jij zeker dat je dat weer vele jaren probleemloos van je dak kunt genieten.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *