De voordelen van een warmtepomp

Dat we met zijn allen te veel fossiele brandstoffen gebruiken, is voor de meeste mensen inmiddels wel duidelijk. Wat we eraan kunnen doen, dat is echter een veel interessantere vraag. Als we allemaal wat bewuster zouden omgaan met energie en de schaarse brandstoffen, dan zou dat enorm helpen. Dat begint uiteraard bij uzelf. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel zaken die u zelf kunt ondernemen, zodat u een steentje bijdraagt aan een beter milieu. Een goed voorbeeld daarvan zijn zonnepanelen, maar ook de zonneboiler wordt steeds vaker ingezet. Een derde voorbeeld is de warmtepomp en dat is waar in dit artikel de focus op ligt.

Wat is een warmtepomp?

Eigenlijk werkt de warmtepomp volgens het principe van de koelkast. Dat klinkt wellicht vreemd, maar het is logischer dan u in eerste instantie denkt. Een koelkast heeft als doel een bepaalde ruimte, de inhoud, te koelen. Daarbij komt echter warmte vrij aan de buitenkant. Met deze warmte wordt in principe verder niets gedaan. Een warmtepomp doet hetzelfde, maar gebruikt juist de warmte die vrijkomt. Dit doet een warmtepomp met behulp van lucht, water of de grond. Deze ‘energiebronnen’ zijn geen van drieën fossiel, dus zijn een stuk milieuvriendelijker.

Enkele belangrijke voordelen van warmtepompen

Een erg groot voordeel van warmtepompen is dat de CO2 uitstoot een flink stuk lager ligt dan die van ‘normale’ ketels. Dit kan tot wel 50% zijn, dus dat zorgt voor een stuk minder schade voor het milieu. U bent echter niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor uw portemonnee. Een warmtepomp resulteert namelijk in een stuk lagere energierekening. Natuurlijk dient u er eerst een investering voor de doen in de vorm van de installatie van de pomp en de warmtepomp zelf, maar de terugverdientijd daarvan wordt steeds korter. Ten slotte kan de hoge aanschafprijs wat afschrikken, maar gelukkig zijn er subsidies beschikbaar. Meer over deze subsidies en de prijzen van warmtepompen kunt u vinden op centraleverwarmingcv.be.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *