Bij een elektrische schaafmachine laat je het toestel het werk doen en oefen je zelf slechts lichte druk uit. Met een gelijkmatige beweging voer je de machine over het te schaven oppervlak. In tegenstelling tot manueel schaven, komt hier nog maar weinig vakkennis bij kijken.
Je schaaft met een mes van ongeveer 8cm breedte en beschikt over een knop waarmee je de gewenste diepte instelt. Je kan de messen slijpen wanneer ze bot zijn of simpelweg omdraaien als ze aan beide kanten geslepen zijn. Met een inbussleutel kan je ze gemakkelijk verwijderen.
De voetplaat is voorzien van één of meerdere groeven om randen af te schuinen en af te werken. Dit doe je door het toestel in een hoek van 45 graden op het hout te plaatsen, zodat het in de groef valt.
Stof en houtschilfers worden via een al dan niet verplaatsbare opening afgevoerd. Sommige modellen beschikken zelfs over een afzuigsysteem.
Toepassingen
Een schaafmachine gebruik je om een oppervlak glad te maken, randen af te schuinen of sponningen te maken. Denk aan kozijnen, houten lijsten, deuren,…
In de meeste gevallen is het echter af te raden de machine te gebruiken om verf- of andere verweerde lagen te verwijderen, tenzij de handleiding expliciet vermeldt dat de schaaf hiervoor geschikt is. Dit beschadigt namelijk vrijwel meteen de messen en maakt het toestel onbruikbaar.
Veiligheid en tips
Als je hardhout gaat schaven, zorg er dan voor dat je een veiligheidsbril en gehoorbescherming draagt. Voor MDF-platen voorzie je best een stofmasker.
Je doet er bovendien goed aan om het te bewerken oppervlak in meerdere keren te schaven. Een schaafmachine werkt immers enorm snel en het gevaar dat je meteen te diep schaaft, is reëel.
Denk aan je veiligheid en trek de stekker uit wanneer je van plan bent de messen te vervangen.
Zorg er tenslotte voor dat je je schaafmachine op de zijkant opbergt of maak gebruik van de parkeersteun van sommige modellen. Het is belangrijk dat de messen de ondergrond niet raken.