Goede vijverproducten essentieel voor aanleggen mooie vijver

Het aanleggen van een vijver in de tuin kan een behoorlijke maar heel mooie klus zijn. Belangrijk is om een goed doordacht plan van aanpak (een ontwerp) te hebben en stapsgewijs uw vijver te realiseren. Ook goede vijverproducten kopen is belangrijk om een zo goed mogelijk resultaten te boeken.

Vijverfolie

De aanleg van een vijver begint met grondverzet. Wellicht kunt u de uitgegraven grond elders in de tuin kwijt. De bodem van de vijver wordt na het uitgraven gevuld met zo’n tien centimeter wit zand als bodembescherming. Voor het graven dient u op de hoogte te zijn van de grondwaterstand, want het is niet wenselijk dat er tijdens het graven grondwater in de kuil komt. Dit kan eventueel met een pomp verholpen worden. Vervolgens brengt u vijverfolie aan. Ligt dat op z’n plaats, snijd de folie dan bij de randen af. Het is verstandig zo’n vijftig centimeter marge te laten zitten. Die rand is in een later stadium prima in te graven.

Altijd waterpas

Wees gerust; als u de folie aangebracht heeft, dan lijken zeker de hoeken nogal slordig. Is de vijver echter gevuld met water dan worden ze platgedrukt en ziet het er prima uit. Voor het water in de kuil komt, legt u een aantal betontegels op de bodem. Handig als u later onderhoudswerkzaamheden aan de vijver moet plegen, of om bijvoorbeeld manden met planten op te zetten. Daarna is het tijd om randafwerking aan te brengen. Let altijd op of de randen altijd waterpas liggen. Randen kunnen bijvoorbeeld afgewerkt worden met bakstenen of met andere stenen.

Goede vijverproducten kopen

Pas als ook de randafwerking in orde is, kan de vijver gevuld worden met leidingwater. Via de watermeter kunt u in de gaten houden hoeveel water in de vijver gaat. Het leidingwater in de vijver moet meteen behandeld worden met GH-Extra. Onbehandeld leidingwater is in negen van de tien gevallen ongeschikt voor de groei van waterplanten. Is de vijver gevuld, dan is de vijver klaar maar houdt het werk uiteraard niet op. Want besef dat een vijver best wat onderhoud vergt, althans als u hecht aan een heldere vijver die uw tuin echt verfraait.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *