Op 31 augustus kwam RTL Z met zogenaamd groot nieuws, want de kosten van een bouwvergunning verschillen nog altijd sterk per gemeente, dit bleek uit onderzoek van de Vereniging Eigen Huis. Toch is het niet echt nieuws, omdat dit al jaren speelt en niet iets is van alleen het afgelopen jaar of de laatste twee of drie jaar. Het enige dat telt is dat de overheid maar niet wakker geschud wordt, aangezien nog steeds geen openheid van zaken wordt gegeven met betrekking tot de hoogtebepaling van de leges.
Hoe kan het namelijk dat de leges in Alphen aan de Rijn vorig jaar met 90 procent daalden en dit jaar met 146 procent stegen? Het is überhaupt moeilijk verklaarbaar waarom een dakkapel vergunning in Leiden maar 38 euro kost, waar in het Gelderse Buren maarliefst 900 euro betaald moet worden. Op deze manier heb je als inwoner van Buren toch het idee dat je op zijn zachtst gezegd iets te veel moet betalen voor een simpele vergunning. Je zou bijna overwegen de dakkapel koste wat het kost vergunningsvrij te plaatsen, maar hoe?
Toch maar een vergunningsvrije dakkapel
Uiteraard kan de gemeente buitenspel worden gezet als het gaat om het plaatsen van een dakkapel. Plaats de dakkapel op achter- of zijgevel, want dan kan de gemeente niet zoveel maken en al helemaal niet als het bouwwerk ook nog voldoet aan de onderstaande punten.
- Een platdak en ondoorzichtige zijwanden.
- Niet hoger dan 1,75 meter.
- Laat een verticale afstand van minimaal 0,5 meter en maximaal 1 meter tussen de dakvoet en de onderkant van de dakkapel.
- De verticale afstand tussen de daknok en de bovenkant van de dakkapel moet minimaal 0,5 meter bedragen, dat komt neer op twee dakpannen en een nokvorst.
- Plaats de dakkapel een halve meter van de buren vandaan en een meter van het einde van het dakvlak.
De minder gelukkigen
Helaas is een dakkapel op voorgevel niet zonder toestemming van de gemeente te plaatsen en wanneer je woont in Buren, Son en Breugel, Zaltbommel of Woerden, dan zal je twee keer moeten nadenken alvorens je overgaat tot het plaatsen van een dakkapel. In deze gemeenten zijn de leges namelijk het hoogst, voor allen geldt dat ze het landelijk gemiddelde van 360 euro minstens tweemaal overschrijden. Kortom, reken maar uit.
Heb je plannen voor een dakkapel en woon je in één van deze plaatsen, laat je dan adviseren via http://www.dakkapel-prijzen-vergelijken.nl, dit geldt natuurlijk ook voor alle enthousiastelingen die ergens anders wonen en iets meer willen weten over dakkapellen, dan alleen de regels.