
Je gaat je huis verbouwen en denkt erover om je huis helemaal energie neutraal te gaan maken. Wat kom je allemaal tegen en waar moet je allemaal aan denken? Er zijn verschillende mogelijkheden. Je kunt ervoor kiezen om in een keer alles aan te pakken. Je kunt ook een plan opstellen zodat je uiteindelijk in een energieneutraal huis woont. Dit is afhankelijk van het te besteden bedrag voor je verbouwing. Energie neutraal betekent dat alle energie opgewekt wordt door de woning. De woning zelf zorgt ervoor dat er niets aan energie van buiten meer hoeft te komen.
Zonnepanelen
Je kunt zonnepanelen plaatsen. De zonnepanelen zullen in de lente en in de zomer vooral veel zon omzetten in energie. De energie die teveel wordt opgewekt wordt door een energiemaatschappij opgenomen en kan je in de wintermaanden, wanneer er veel zon is, weer terugkrijgen. Bekijk welke zonnepanelen passen bij jouw wensen en jouw huis. Er zijn regelmatig subsidies of andere regelingen die er voor zorgen dat de kosten voor de aanschaf van zonnepanelen minder groot zijn.
Huis isoleren
Isoleren helpt natuurlijk enorm mee om je huis energieneutraal te krijgen. Er gaat immers veel warmte verloren als je huis niet goed geïsoleerd is. Je kunt je dak en muren isoleren. Ook ramen en deuren kunnen een bron van warmte verlies zijn. Door te zorgen voor goede isolatie bespaar je veel geld. Er is subsidie te verkrijgen om isolatie aan te brengen. Deze subsidie heet SEEH en staat voor subsidie energiebesparing eigen huis. Er zijn verschillende voorwaarden om voor deze subsidie in aanmerking te komen. Handig om te bekijken of deze regeling geschikt is voor jouw plannen. Elke tegemoetkoming in de kosten is natuurlijk welkom.
Warmtepomp
Als je een warmtepomp gaat gebruiken in je huis is dat ook een goede stap naar een duurzame woning. Met een warmtepomp heb je immers geen gas meer nodig. De warmtepompen gebruiken elektriciteit. De elektriciteit wek jezelf op via de zonnepanelen. Je hebt dus geen gas meer nodig. Je hebt ook een tussenstap warmtepomp. Deze warmtepomp is aangesloten op de ketel voor de centrale verwarming. De ketel gaat alleen aan als het erg koud is in huis. Een hybride warmtepomp wordt deze pomp genoemd. Dan is er ook nog een ventilatiewarmtepomp. Deze pomp haalt zijn warmte uit de ventilatielucht. Het is belangrijk om je goed te informeren over de vele mogelijkheden die er zijn bij de aanschaf van een warmtepomp.
Voor alle maatregelen geldt dat je moet weten wat je wensen zijn. De mogelijkheden zijn namelijk enorm. Het is aan te raden om een expert te raadplegen. Deze expert kan je adviseren wat het best bij je huis past. Daarnaast kun je ook veel geld besparen door te besparen op je energierekening. Vergelijk energie via een onafhankelijke energievergelijker. Zo kan het zijn dat je veel geld kunt besparen op de energierekening en je levert een grote bijdrage aan een schoner milieu.