Kozijnen kopen? Let op de keurmerken

Wanneer een investering van een paar duizend euro gedaan wordt, dan is wel handig dat de kwaliteit enigszins is gewaarborgd. Je wilt bijvoorbeeld alle houten kozijnen van de achter- en voorgevel vervangen door kunststof kozijnen, dan moet je denken aan duizenden euro’s. Die wil je niet zomaar door het afvoerputje spoelen doordat de kwaliteit benedenmaats is. Gelukkig bestaan er een aantal keurmerken die de kwaliteit van kunststof kozijnen in zekere mate waarborgen, die keurmerken behandelen we in de komende alinea’s.

Gelukkig bestaan er keurmerken

In de bouwsector zijn de kwaliteitsverschillen soms schrijnend, dat heeft uiteenlopende oorzaken. Een oorzaak is een beperkte controle, zoals op de dakkapelmarkt, waar een keurmerk nog steeds zijn intreden niet heeft gedaan, waardoor dakkapellen worden aangeboden voor zeer lage dakkapel prijzen, met een kwaliteit die zeer bedroevend is. Het zijn dakkapellen die je eerder bij het grofvuil zou moeten zetten, dan op het dak. Gelukkig is de markt voor kozijnen iets verder, gelet op specifieke keurmerken als het SKG-keurmerk en VKG-keurmerk en iets algemenere keurmerken als het KOMO-keurmerk, de CE-markering en de keurmerken die gerelateerd zijn aan ISO.

We behandelen eerst maar even de algemenere keurmerken, zoals het KOMO-keurmerk en de CE-markering, alvorens we dieper ingaan op de specifiekere keurmerken.

KOMO-keurmerk en CE-markering

Een product dat beschikt over een KOMO-keurmerk voldoet aan de specifieke eisen van de overheid en de markt, ofwel de kozijnmarkt. Het keurmerk waarborgt regels die relatie hebben tot de producteigenschappen en ziet er op toe dat het product correct wordt toegepast. Het Bouwbesluit geldt in Nederland als uitgangspunt voor het KOMO-keurmerk.

Sinds 2009 moet op alle kozijnen een CE-markering aanwezig zijn. Het is een productinformatielabel dat wordt uitgegeven door Europa. Wanneer een product beschikt over een CE-markering, dan is het zeker dat het is getest volgens Europese gestandaardiseerde methoden en hieraan voldoet. In het geval van kunststof kozijnen wordt bijvoorbeeld gekeken naar de kwaliteit van het kunststof of natuurlijk het glas.

Keurmerken voor kunststof kozijnen

Het bekendste en waarschijnlijk het belangrijkste keurmerk in de branche voor kozijnen is het SKG-keurmerk. Het keurmerk heeft betrekking op hang- en sluitwerk. Alleen hang- en sluitwerk dat voldoet aan strenge regels op het gebied van veiligheid/inbraakwerendheid krijgt het keurmerk van Stichting Kwaliteit Gevelbouw. Tegenwoordig is het zelfs wettelijk verplicht dat hang- en sluitwerk SKG klasse 2 heeft.

Wanneer je kunststof kozijnen gaat kopen dan kan het geen kwaad te letten op het VKG-keurmerk. Het is het keurmerk voor leveranciers van kunststof kozijnen. Alleen leveranciers die voldoen aan de regels van Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie mogen het VKG-keurmerk voeren. De vereniging heeft als doel het kwaliteitsniveau van de branche te verhogen en heeft een garantieregeling in het geval een lid failliet gaat.

Vanzelfsprekend zijn er nog meer keurmerken, maar deze zijn te vinden op https://www.kozijnen-web.nl. Tevens wordt hier informatie aangeboden over kunststof kozijnen, schuifpuien en andere aanverwante producten.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *