Luchtvochtigheid voorkomen d.m.v. ventilatie

Gek is het zeker, maar het is toch echt waar. In veel huizen is de lucht binnen een stuk ongezonder dan buiten. Daarom is het van het grootste belang dat de lucht in je woning steeds ververst wordt. In veel woningen is daarom een mechanisch ventilatiesysteem aangelegd, en anders wel een warmte terugwin installatie. Om de ventilatie steeds optimaal te houden, is het noodzaak dat dergelijke installaties frequent te onderhouden en schoon te maken.

Laat luchtkanalen tenminste om de zes jaar reinigen

Vuistregel is – wie de ventilatie dus in orde wil houden- dat de luchtkanalen tenminste om de zes jaar gereinigd moeten worden. Dit laat je doen door professionals die alles weten van ventilatie. De specialisten onderhouden je ventilatiesysteem en kunnen als dat nodig is ook je gehele ventilatiebox vervangen. Vervanging komt vaak aan de orde als een ventilatiebox ouder is dan vijftien jaar. Ook erg veel lawaai en een mindere afzuiging kunnen signalen zijn dat de box aan vervanging toe is.

Sluit een abonnement af voor het schoonhouden van de luchtkanalen

Heb je mechanische ventilatie in je huis? Dan is dit systeem voorzien van een motor die ervoor moet zorgen dat de lucht via de luchtkanalen afgevoerd wordt. Voor het reinigen van de mechanische installatie kan overigens ook een abonnement afgesloten worden. Is er ruimte voor een warmte terugwin installatie in je woning gereserveerd, dan wordt de warmte van de lucht die afgezogen is gebruikt om toevoerlucht te verwarmen om die verwarmde lucht vervolgens weer het huis in te blazen. Ook voor regulier onderhoud van dit systeem kun je een abonnement afsluiten, iets dat best verstandig is als ventilatie ook voor jou belangrijk is.

Goede ventilatie is uitermate belangrijk in elke woning

Een goede ventilatie moet niet onderschat worden. Door de juiste ventilatie wordt de kans op schimmels en een te hoge luchtvochtigheid namelijk beduidend minder. Daarmee voorkom je ook de kans op klachten aan je luchtwegen en weet je bovendien zeker dat de lucht in je woning altijd schoon en gezond is. Bovendien neemt door de juiste ventilatie ook je energieverbruik af. Je weet niet welk systeem er in je woning aangelegd is? Kijk dan naar de grootte van de ventilatiebox, deze motor bevindt zich doorgaans in dezelfde ruimte als waar je cv-ketel een plaats heeft gekregen.

Ventielen in bad, wc en keuken? Dan heb je een mechanisch ventilatiesysteem

Heeft de box de omvang van een vaatwasser, dan heb je een warmte terugwin installatie. Is de omvang beduidend kleiner? Dan heb je een mechanisch ventilatiesysteem. Je kunt ook kijken naar de ventielen in muur en plafond. Heb je alleen maar ventielen in het toilet, badkamer en keuken? Ook dan heb je een mechanisch ventilatiesysteem. Houd je ventilatie in orde, het voorkomt een hoop narigheid.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *