Moet ik een bouwtechnische keuring laten uitvoeren?

Absoluut. Je koopt niet alleen die prachtige woonkamer met stenen open haard, je koopt eventueel ook de problemen die op de loer liggen. Vocht in de muren, water in de kruipruimte of een lekkende zolder. Een bouwtechnische keuring is je kans om die problemen te voorkomen. Gebruik de resultaten uit de bouwtechnische keuring in ieder geval om met de verkoper te onderhandelen over de kosten van reparaties.

 

In welke staat bevindt het huis zich?

Wanneer je een oud huis koopt dat versleten is, is het een goed idee om een ​​bouwtechnisch inspecteur in te huren om te controleren in welke staat het huis zich bevindt – voordat je je committeert aan een aankoop. Maar moet je ook een huisinspecteur inhuren voor een nieuw huis, ook al is het nog niet af? Hoe vreemd het ook mag lijken, het antwoord is ja. We leggen je uit waarom nieuwe huizen ook geïnspecteerd moeten worden, en wat de beste manier is om dit te doen.

 

Nieuwe huizen kunnen ook problemen hebben

Natuurlijk kan een nieuw huis er perfect uitzien, maar er heeft nog niemand in gewoond om te zien of er iets aan de hand is. Is het je ooit opgevallen dat nieuwe producten vol met fouten kunnen zitten die pas worden gezien worden nadat ze door consumenten zijn uitgeprobeerd? (Samsung Galaxy Note7!)

 

Hetzelfde geldt voor huizen. Koop je een nieuw huis, dan ben je in wezen de persoon die test hoe goed het verwarmingssysteem werkt en of de kelder overstroomt tijdens een storm. Een oud huis daarentegen kan meer slijtage vertonen, maar de eigenaar is wettelijk verplicht bekende problemen te melden.

 

Hoe verloopt een bouwtechnische keuring?

Een typische bouwtechnische inspectie begint bij het dak en eindigt bij de fundering, met tussenstops bij elk systeem van het huis (sanitair, elektra, verwarming, enz.). De meeste inspecties omvatten ook tests voor gas- en waterveiligheid. Een goede inspectie door een professionele inspecteur duurt ongeveer 2 tot 3 uur, afhankelijk van de grootte en het bouwjaar van het huis.

 

Gebruik de resultaten om je besluit te nemen en onderhandel met de verkoper

Nadat je de gedetailleerde bevindingen hebt ontvangen, moet je evalueren of er sprake is van zaken die de aankoop voor jou kunnen stoppen, zoals ernstige structurele gebreken. Misschien wil je zelf kleine correcties uitvoeren om te voorkomen dat je met de verkoper moet gaan muggenziften. Neem bijvoorbeeld contact op met de makelaar wanneer bijvoorbeeld het tapijt beschadigd is geraakt. Je kan de verkoper vragen om te betalen voor reparaties of je een bedrag te geven, zodat je het probleem zelf kunt oplossen.

 


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *