Mondkapjes bij het klussen én tegen corona

Als klusser ken je het mondkapje vooral als bescherming tegen fijnstof en andere schadelijke stoffen. Naast je klusmateriaal koop je bij de groothandel mondkapjes. Dat zijn vaak FFP2 of FFP3 mondkapjes. Die zijn ook heel geschikt als mondkapje tegen virus. Ze worden ook wel medische mondkapjes genoemd. Wanneer je nu als klusser aan het werk bent, zakelijk of privé, moet je niet alleen rekening houden met je eigen veiligheid rond het klussen, maar ook met bescherming tegen corona. Dat kan best ingewikkeld zijn.

Wanneer welk mondmasker?

Je kunt met een heel simpel mondkapje voldoen aan de regels rond corona. De eenvoudige wegwerpmaskers voldoen daarvoor. In de supermarkt, bij de kapper of in het openbaar vervoer: ze zijn makkelijk en hygiënisch. Je beschermt niet zozeer jezelf als wel je medemensen. Ze zijn vooral bedoeld als extra maatregel en als aanvulling op de andere regels zoals de anderhalve meter regel. Ook wanneer het lastig is om die anderhalve meter aan te houden, zoals in het openbaar vervoer, draag je een mondkapje. In de zorg worden deze eenvoudige maskers ook wel gebruikt. Vooral om patiënten niets te laten oplopen van het zorgpersoneel. Dat kan ook een simpele verkoudheid zijn. Rond corona zijn daar de eigengemaakte of gekochte herbruikbare mondkapjes bijgekomen. Die beschermen ongeveer op dezelfde manier.

FFP2 en FFP3

Het serieuzere werk zijn de FFP2 en FFP3 maskers. Die worden in de zorg gebruikt tegen corona en in de bouw of hobbybranche tegen stof en andere schadelijke invloeden. Ze worden ook wel medische mondkapjes genoemd. Ze bieden niet alleen bescherming tegen besmetting door jou, maar ook tegen besmetting van anderen. En tegen gevaarlijke stoffen dus. Zowel klussers als mensen die goed beschermd willen zijn tegen het coronavirus kunnen deze mondmaskers het beste kopen. Ze zijn er in verpakkingen met meerdere stuks en zijn iets duurder dan de lichtblauwe of witte wegwerpmaskers. Het voordeel is een veel betere bescherming. Dat geldt voor zowel de FFP2 als voor de FFP3 maskers. De FFP3 beschermen het beste.

Coronatest bestellen

Steeds vaker moet je bij evenementen of uitjes een negatieve coronatest kunnen laten zien. Een coronatest bestellen bij www.coronatestnederland.nl is daar de oplossing voor. Het is een speekseltest, dus je komt makkelijk en zonder pijn of irritatie binnen een kwartier te weten of je besmet of besmettelijk bent. Ook wanneer je nog geen klachten hebt meet deze test of je besmet bent. Omdat het een zogenaamde niet-invasieve test is (geen wattenstaafje in je neus) is de test ook heel geschikt voor kinderen. Is de test negatief dan is je toegang tot het evenement verzekerd. Is de test onverhoopt positief dan kun je het best zo snel mogelijk contact opnemen met je huisarts. Die zal in de meeste gevallen met een aanvullende test kijken of de uitslag correct was.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *