Rieten daken: prachtig traditioneel

Wanneer u denkt aan een prachtig, authentiek landhuis, dan denkt u waarschijnlijk aan een rieten dak. Dat is natuurlijk niet heel verrassend, want veel van dat soort landhuizen zijn destijds inderdaad voorzien van een rieten dak. Om die authenticiteit te behouden, besluiten de meeste eigenaren van dergelijke landhuizen om het rieten dak in stand te houden. Rieten daken zorgen immers net voor die extra uitstraling die eigenlijk hoort bij een landhuis. Maar wat zijn nu de voor- en nadelen van een rieten dak? En hoe blijven rieten daken nu eigenlijk mooi en verzorgd?

De voor- en nadelen van een rieten dak

Algen en mossen vormen een zeer grote bedreiging voor rieten daken. Dergelijke organismen kunnen namelijk een soort van afsluitende laag creëren, waardoor het rieten dak niet meer kan ‘ademen’. Tevens is het dak dan niet makkelijk in staat om te drogen. Deze twee zaken zorgen ervoor dat het natuurproduct – want dat is een rieten dak natuurlijk – het moeilijk krijgt. Dit resulteert in een kwaliteitsvermindering. Onderhoud is dus erg belangrijk als u graag uw rieten dak in stand wilt houden!

Waarschijnlijk heeft u dat er echter wel voor over, want een rieten dak is niet alleen erg mooi en authentiek, maar heeft bij windstille weersomstandigheden bijvoorbeeld een hogere isolatiewaarde dan daken die we voornamelijk zien, namelijk ‘pannendaken’.

Onderhoud uw rieten dak!

Zoals hierboven al is aangegeven, is het erg belangrijk om rieten daken goed te onderhouden. Maar hoe doet u dat dan precies en kunt u het überhaupt zelf doen? Een rieten dak onderhouden, gebeurt over het algemeen met een mos- en/of algenwerend product. Uw dak moet immers gezond blijven en daar zorgt een dergelijk product voor. U kunt zelf het onderhoud uitvoeren, maar het probleem is dat wanneer u de producten niet goed gebruikt, de kwaliteit van uw dak alleen maar sneller achteruit gaat. Daarom is het sterk aan te raden om hiervoor een specialist, oftewel een rietdekker, in te schakelen.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *