TIPS VOOR VERLICHTING IN HUIS

Je kunt een prachtig interieur ontwerpen en de mooiste meubels plaatsen, maar alleen een goed lichtplan kan de ruimte pas echt tot leven brengen. De verlichtingskeuze en de plek waar je het plaatst maakt een verschil in de sfeer en esthetiek in je interieur. In deze blog geven we je graag tips voor het verlichten van je interieur.

Basistips voor verlichting

Hoe je je fysiek voelt in een ruimte, wordt grotendeels bepaald door de binnenverlichting. Bij het ontwerpen van een lichtplan is het belangrijk om rekening te houden met het volgende:

  • Hoe meer licht, hoe beter gaat niet altijd op. De hoeveelheid licht wordt bepaald door hoe je je fysiek wilt voelen in een ruimte. Het is beter om te denken in kwaliteit versus kwantiteit. 
  • Stem verlichting af op taken die je wilt uitvoeren in een ruimte. Om te kunnen lezen in de woonkamer is een vloerlamp ideaal, terwijl helder licht een vereiste is bij een kookeiland.
  • Plaats alleen verlichting waar nodig, want meer licht is niet altijd beter. Daarnaast kun je op lagere niveaus omgevingsverlichting toepassen om meer sfeer te creëren in een ruimte.
  • De kleurtemperatuur van lampen speelt een rol bij het creëren van de sfeer in een ruimte. Warme kleuren geven ontspanning, terwijl koele kleuren meer energie geven.
  • Hou tot slot bij het ontwerpen van een lichtplan ook altijd rekening met natuurlijk licht. 

Diverse soorten binnenverlichting

Er zijn diverse soorten binnenverlichting. Denk aan algemene verlichting, zoals plafondlampen of hanglampen. Maar ook aan taakverlichting, voor bijvoorbeeld de keuken en badkamer. Met accent verlichting kun je iets meer drama aan een ruimte toevoegen, dit zijn vaak decoratieve lampen. Verder kun je spelen met wandlampen, tafellampen en vloerlampen om een gezellige sfeer te creëren in je interieur.

Mix van verlichting

Een lichtplan kun je verdelen in vier lagen, (1) algemene verlichting, (2) taak verlichting, (3) accent verlichting en (4) decoratieve verlichting. Het mooiste is als iedere ruimte van alle lagen verlichting wordt voorzien. Neem bijvoorbeeld de woonkamer. In deze ruimte kun je beginnen met algemene verlichting in de vorm van een plafondlamp. Hou je van lezen? Plaats dan een staande lamp naast de bank of fauteuil, dit dient dan als taakverlichting. Zit er een dimmer op? Dan kan het ook als accent verlichting fungeren. Verder kun je decoratieve verlichting toevoegen in de woonkamer om een gezellige sfeer te creëren.