Vak van het dak

Zonder een goed dak is je huis niet compleet. Dat is eigenlijk het intrappen van een open deur, maar ook jouw paleis verdient een kroon. Daken beschermen ons tegen vervelende weersomstandigheden zoals regen, wind of sneeuw. Een goed dak werkt daarnaast goed isolerend, dat wil zeggen dat het in de zomer warmte buiten houd en in de winter juist warmte vasthoud. Hoe beter een dak geïsoleerd is hoe lager je stookkosten uit zullen vallen. Naast de beschermende functie is er ook een esthetische functie, het maakt het huisje af en zorgt toch voor een totaal plaatje. Er zijn verschillende typen daken die stuk voor stuk hun voordelen en nadelen kennen.

Bitumen word al jaren gebruikt als dakbedekking. Onder de kenners staat dit type dak ook wel bekend als dakleer. Vooral platte daken worden voorzien van een laagje bitumen. Bitumen word gemaakt van aardolie en ziet er een beetje uit als asfalt. Het instaleren van een dergelijk dak is vrij gemakkelijk en de levensduur is gemiddeld 25 jaar.

Nederland is een dakpannenland. De meeste gevels in Nederland worden opgesierd door de dakpannen. Vroeger waren dakpannen vooral in oranje of rood te krijgen maar tegenwoordig is er een uitgebreid kleurenpallet beschikbaar. Ook maten en verschillende typen dakpannen zijn er te verkrijgen. Kleidakpannen zijn de oude vertrouwde variant en hebben een erg lange levensduur, maar ook een wat hogere kostprijs. Je hebt de betonnen dakpan die is gemaakt van uitgehard cement en erg goedkoop is in de aanschaf. Ga je voor een natuurlijke look dan zijn leiendakpannen jouw grote vriend.

Rieten dakbedekking is er voor een echte natuurlijke look. Vroeger werd het vooral toegepast omdat het een erg goedkope oplossing was, tegenwoordig is het juist een luxeproduct en statussymbool. Een rieten dak geeft een zeer authentieke uitstraling aan de woning en isoleert erg goed. Het is niet nodig om los te gaan met bijvoorbeeld peurschuim want de rietstengels houden in de winter de warmte binnen en in de zomer juist buiten. Zo ben je geen bergen met geld kwijt aan de verwarmingsrekening. Een rieten dak mits goed en professioneel onderhouden door een rietdekkersbedrijf gaat ongeveer 45 jaar mee.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *