Vervang je cv-ketel en houd je energiekosten onder controle

Een oplopende energierekening kan allerlei oorzaken hebben naast de oplopende energie tarieven. Veel mensen denken dat de oorzaak ligt bij het aantal apparaten in huis of het toenemende gebruik van warm water. Echter ligt de oorzaak vaak bij iets heel anders: de cv-ketel.

De oude cv-ketel is vaak de boosdoener van de oplopende energierekening. Een cv-ketel gaat normaal 12 tot 15 jaar mee, maar daarna zullen ze onnodig veel energie verbruiken. Nieuwe ketels zijn stukken zuiniger, dus is het helemaal geen gek idee om die aan te schaffen. De aanschaf zal wel even slikken zijn, maar op de lange termijn zal je er zeker profijt van hebben. Een zuinige ketel zal zich na een aantal jaar namelijk weer terugverdienen. Hieronder een aantal redenen waarom het vervangen van je cv-ketel van groot belang is:

  1. Reparatie is vaak duurder dan vervanging

De reparatiekosten van een cv-ketel kunnen vaak hoog uitvallen, waardoor het vervangen van de ketel vaak een goedkopere optie is. De thermostaat is bijvoorbeeld een duur onderdeel van de cv-ketel. Als deze stuk is, moet je flink betalen. 

  1. Optimale besparing kan alleen met goede isolatie

Wanneer je de cv-ketel vervangt, zal je flink gaan besparen op stookkosten. Een oude ketel verbruikt gemiddeld 15% tot 20% meer energie dan een nieuwe cv-ketel. Een nieuwe ketel zorgt ervoor dat er geen bruikbare warmte verloren gaat en dat warmte wordt teruggewonnen uit de verbrandingsgassen.

  1. Optimaal rendement

Zuinig stoken is van groot belang om een optimaal rendement te behalen. Als je een oude cv-ketel van 10 jaar oud hebt, is er waarschijnlijk veel veranderd in de thuissituatie, waardoor de ketel over te veel vermogen beschikt. Dit extra vermogen gaat helaas niet op. Sterker nog, dit zorgt voor een hogere energierekening. Een nieuwe cv-ketel zal dit probleem oplossen.

  1. WOZ-waarde verhogen

Als je plannen hebt om in de toekomst te gaan verhuizen, is het raadzaam een nieuwe cv-ketel aan te schaffen. Dit zal ervoor zorgen dat de energielabel van je woning omhoog klimt. Een goed en optimaal werkende cv-ketel wordt meegenomen bij de taxatie van je woning. 
Het beste moment om een cv-ketel te vervangen is in de zomer. Tijdens de zomer heb je de cv-ketel niet echt nodig, tijdens de winter is deze echter cruciaal. Als je de cv-ketel in de zomertijd vervangt, voorkom je ongewenste verrassingen. Op deze manier ben je altijd voorbereid op de wintermaanden. Je kunt dit eventueel zelf doen, maar de meeste mensen zullen toch een cv-installateur inschakelen.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *