Wat zijn de voor- en nadelen van LED verlichting?

Ledverlichting is tegenwoordig erg populair. Dat komt met name door de energiezuinigheid van het licht, en dat is in deze tijd van duurzaamheid en erg groot pluspunt. Maar bij het aanschaffen van ledverlichting voor in je huis moet je je toch wel verdiepen in een aantal zaken.

De voordelen van LED verlichting

LED staat voor Light Emitting Diode. Letterlijk betekend dit een lichte uitstralende diode oftewel een soort kleine lampjes. LED verlichting staat erom bekend dat de technologie erachter zeer complex en veel omvattend is. Led lampen hebben veel voordelen ten opzichte van gloei- of spaarlampen en halogeenverlichting. De belangrijkste voordelen van led lampen zijn:

  • Langere levensduur
  • Uiterst snelle opstarttijd
  • Materiaal is robuuster waardoor het meer schokbestendig is
  • Lange warmte-afgifte (in tegenstelling tot gloeilampen)
  • Energiezuinigheid

Verder is led verlichting ook te verkrijgen in verschillende kleuren zoals rood, blauw en geel. Dat kan erg leuk zijn als je je huis af en toe ene gezellig kleurtje wilt geven.

De nadelen van led verlichting

Waar voordelen aanzitten, zitten er natuurlijk ook nadelen aan. Niet alles kan immers perfect zijn. De voornaamste nadelen van ledverlichting zijn:

De lichtopbrengst en kleurentemperatuur

Led verlichting is nog volop in ontwikkeling en zit momenteel in een groeiproces. Maar bij de aankoop van een gloeilamp kan men er blindelings op vertrouwen dat de lichtopbrengst en de kleurentemperatuur hetzelfde zijn als wat er op de verpakking vermeld staat. Maar bij led lampen is dat niet het geval. Een enkele keer valt de lichtopbrengst lager uit dan dat er staat aangegeven. Hetzelfde geldt voor de kleurentemperatuur. Als je zeker van je zaak wilt zijn, ga dan naar een speciaalzaak.

Hogere aanschafprijs

Een ander nadeel aan led verlichting is dat de led lampen qua aanschaf duurder zijn dan bijvoorbeeld gloeilampen. Tegenwoordig lijkt het er wel op dat led lampen goedkoper worden omdat de productie van led lampen toenemen.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *