Zo kan jouw kind creativiteit ontwikkelen

Het ene kind is er mee geboren. Het andere kind moet er veel moeite voor doen. Voor beide kinderen is het echter mogelijk om creatief of creatiever te worden. Als je kind nog niet zo creatief is, is het belangrijk om activiteiten te doen om dit te oefenen. In dit artikel lees je een aantal activiteiten die je kind kan doen.

Ga schilderen

Schilderen is een hele goede manier om creatief te leren worden. Als je kind gaat schilderen is het belangrijk om verschillende soorten manieren van schilderen uit te proberen. Juist dit zorgt ervoor dat je kind leert creatief te zijn. Bovendien past niet elke stijl van schilderen bij elk kind. Door verschillende manieren van schilderen uit te proberen kan je kind ontdekken welke manier van schilderen hij/zij het leukst vindt. Zo heb je onder andere de keuze uit schilderen met acryl, aquarel, gouache, olieverf, ecolineverf, tempera en fresco. Acrylverf is een goed techniek als je kind nog weinig of geen ervaring hebt met schilderen. Gouache is een wateroplosbare verf. Het lijkt op acrylverf. Het grote verschil tussen deze twee soorten verf is dat acrylverf redelijk snel droogt en dat je daarna de opgedroogde acrylverf niet meer kunt activeren. Dat kan wel met gouache. Tempera bestaat uit een emulsie met kleurpigment. Deze verf wordt veel gebruikt bij olie schilderkunst. Bij de schildertechniek fresco wordt de verf direct op de natte kalk aangebracht. Hierdoor vormt het na het opdrogen een geheel. Wil je voordelig verf kopen? Kijk dan eens op Verfze.nl.

Beoefen drama

Dit kan je eerst laagdrempelig samen met je kind doen. Je kunt verschillende soorten drama beoefenen. Zo kun je kiezen voor toneelspel, bewegingsspel, improvisatie of tableaus. De spelvorm pantomime wordt regelmatig gebruikt. Hierbij heb je geen attributen of tekst nodig. Hierdoor kan je het overal beoefenen waar je wilt. Bij deze spelvorm beeld je een handeling, situatie of personage uit. Dit doe je met behulp van mimiek, houdingen en/of bewegingen. Bij improvisatie bedenk je niet van tevoren hoe het spelverloop is. Hierdoor is er veel creativiteit nodig. Als je kind nog weinig ervaring met drama heeft, kan je deze spelvorm beter doen als je kind al wat ervaring met andere spelvormen heeft opgedaan. Bij de spelvorm tableaus bevries je in een bepaalde positie, waardoor er een levend schilderij ontstaat. Het toneelspel is een goede keuze als je kind rustig wilt nadenken over het spelverloop. Met deze spelvorm kan je namelijk van tevoren nadenken hoe je wilt dat het spel verloopt. Door verschillende soorten drama uit te proberen ontdekt je kind wat hij/zij het leukst vindt. 

Speel spelletjes

Veel spelletjes vragen ook om creatief te zijn. Dit zijn vooral spelletjes waarbij je op zoek moet gaan naar een oplossing. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een escaperoom. Voor het doen van een escaperoom hoef je echter niet per se naar een fysieke escaperoom. Er zijn tegenwoordig ook veel escape rooms die je thuis kunt doen, zoals een escaperoom bordspel of een escaperoom op de computer. Een fantasiespel met speelgoed is ook goed om te oefenen. Daarnaast zijn er veel online spelletjes om creativiteit te oefenen. Het spel hints is ook aan te bevelen. Met dit spel moet je zo goed mogelijk iets uitbeelden, zodat de ander kan raden wat je aan het uitbeelden bent. Dit vraagt flink wat creativiteit van je.

Andere manieren om creativiteit te oefenen zijn bijvoorbeeld het schrijven van gedichten of verhalen. Ook zelf fictieboeken lezen kan helpen om creatiever te denken.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *