Zo maak je je huis brandveilig

Hier zijn 10 brandveiligheidstips die je kunt volgen om je huis of werkplek te beveiligen:

1. Vermijd elektrische overbelasting

Dit is een van de belangrijkste brandveiligheidsherinneringen die je niet over het hoofd mag zien. Het is gemakkelijk om het van je af te vegen als je het een keer doet en er niets ergs gebeurt. Maar overbelasting van je stroomkringen is in feite een groot brandgevaar. Vermijd zoveel mogelijk het piggybacken van meerdere apparaten op één stekkerdoos om te voorkomen dat stopcontacten oververhit raken en vlam vatten.

Grote apparaten zoals koelkasten en airconditioners moeten ook hun eigen stopcontacten hebben om ervoor te zorgen dat elektrische overbelasting geen probleem zal zijn.

Oefen ook met het uittrekken van de stekker uit je apparaten en toestellen als je ze niet gebruikt. Of je nu gewoon een paar uur naar bed gaat of je huis of werkplaats voor langere tijd verlaat, het is een goede gewoonte om altijd de stekker uit het stopcontact te halen.

2. Controleer elektrische aansluitingen op defecte bedrading

Defecte elektrische bedrading kan brand veroorzaken als er brandbare en ontvlambare materialen in het spel komen. Om een brandincident te voorkomen, laat je een erkende elektricien je toestellen regelmatig controleren op blootliggende of versleten draden.

Zelfs op eigen houtje kun je gemakkelijk enkele van de waarschuwingssignalen van beschadigde bedrading opmerken, waaronder uit de toon vallende flikkeringen en de geur van iets aangebrands. Als je gerafelde draden, beschadigde stopcontacten, of defecte elektrische apparatuur ziet, laat ze dan onmiddellijk repareren of vervangen.

3. Zorg voor veiligheid in de keuken

Je kunt nooit genoeg brandveiligheidstips voor in de keuken krijgen. Deze ruimte kan helemaal op zichzelf een brandgevaar vormen als ze niet goed onderhouden wordt.

Wat je ook in de keuken doet, laat een open fornuis niet onbeheerd achter. Als je de ruimte moet verlaten, zorg dan dat iemand anders het vuur voor je in de gaten kan houden. Maar als er niemand is om die taak aan over te dragen, zet dan het fornuis helemaal uit tot je er weer aandacht aan kunt besteden. Je kunt er ook voor kiezen een alarm of timer mee te nemen om als herinnering te dienen dat er in de andere kamer iets kookt.

Een andere brandveiligheidstip is om niet over open vuur te leunen als je losse kleding draagt, anders vat die vlam. Houd op dezelfde manier je kookplek vrij van brandbare voorwerpen zoals pannenlappen en handdoeken.

Tenslotte, als je houtskool gebruikt om te koken, zorg er dan voor dat je de sintels volledig dooft.

4. Zet gastanks uit als ze niet gebruikt worden

Er is maar een verdwaalde vonk nodig om je gastank te doen ontbranden. Om een vreselijk ongeluk te voorkomen, is een van de belangrijkste veiligheidstips voor brandpreventie die je ter harte moet nemen, je vloeibaar petroleumgas (LPG) na gebruik altijd af te sluiten. Controleer hem ook voortdurend op lekken of beschadigingen om niet alleen brand maar ook gezondheidsrisico's te vermijden.

5. Houd je lichtbronnen beveiligd

Tips voor brandpreventie – Houd je lichtbronnen beveiligd

Dit is weer zo'n brandveiligheidstip die gemakkelijk genoeg lijkt om te doen, maar toch op de een of andere manier genegeerd wordt.

Uitgelicht: ontruimingsinstallatie

6. Verwijder potentiële brandgevaren

tips voor brandpreventie – verwijder potentiële brandgevaren

Op deze tip is in deze hele gids al gezinspeeld, maar hij verdient toch een eigen hoofdstuk.

Eerlijk is eerlijk, niet alle brandgevaarlijke plekken zijn overduidelijk waarneembaar. Een hoopje bladeren in je voortuin lijkt onschuldig genoeg tot extreme hitte er een onbedoeld vreugdevuur van maakt.

Soms is wat een brand veroorzaakt willekeurig: een stapel oude kranten, een hoopje lege plastic flessen, een klompje overwoekerde struiken.

Omdat een brandincident soms moeilijk te voorzien is, plannen sommige mensen hun toekomst met die variabele in het achterhoofd. Ze sluiten bijvoorbeeld een hypotheek aflossingsverzekering af om er zeker van te zijn dat hun uitstaande hypotheekschuld betaald wordt in geval van totale invaliditeit of overlijden tijdens een brand. Het klinkt misschien grimmig, maar het is eigenlijk een verstandige aanpak om je voor te bereiden op dingen die je niet kunt voorzien.

7. Beoefen goede huishoudelijke gewoonten

Dit is een van de top 10 brandveiligheidstips voor thuis die je in je levensstijl kunt opnemen. Het beoefenen van goede huishoudelijke gewoonten voorkomt niet alleen brand, maar verbetert ook je algemene leefomstandigheden.

Als vuistregel geldt: houd gangpaden, looppaden en trappen vrij van afval en losse voorwerpen. Het hebben van schone en duidelijke paden thuis of op kantoor kan de verspreiding van brand voorkomen. Het geeft mensen ook voldoende ruimte om zich te verplaatsen en te evacueren als dat nodig is.

Goed etiketteren van voorwerpen is ook een goede oefening om te voorkomen dat brandbare stoffen en bijtende vloeistoffen verkeerd worden opgeborgen.

8. Houd je aan de juiste rooketiquette

Als je in de verleiding komt om in huis te roken, doe het dan gewoon niet – tenzij je een aangewezen rookruimte hebt die bedoeld is om brand te voorkomen.

Vooral roken in bed moet koste wat kost vermeden worden. Stoffen en dekens kunnen gemakkelijk vlam vatten, dus je wilt er zo ver mogelijk vandaan blijven als je rookt.

Gebruik ook een asbak om je sigarettenstompjes in te pletten en gooi ze op de juiste manier weg, liefst na ze met water overgoten te hebben.

9. Installeer rookmelders

Branden kunnen op elk moment van de dag gebeuren – ook 's nachts – dus is het goed om rookmelders te installeren die je waarschuwen als er brand uitbreekt.

Als een rookmelder afgaat, is het nog niet te laat. Er is nog veel wat je kunt doen. Maar, afhankelijk van de ernst van de situatie, doen rookmelders soms niets anders dan naderend onheil aankondigen.

In zulke situaties geeft het je een beetje gemoedsrust om een noodplan zoals een brandverzekering te hebben om je eigendommen veilig te stellen in de nasleep van een brand.

10. Houd een brandblusser binnen handbereik

Een brandblusser thuis of op kantoor hebben voorkomt niet direct een brand, maar het kan zeker helpen voorkomen dat die zich uitbreidt. Alleen water gebruiken om een brand te bedwingen is niet altijd aan te raden, want branden door elektrische problemen richten alleen maar grotere schade aan als ze met een vloeistof geblust worden.

Tip: brandblusser onderhoud

Inspecteer je brandblusser minstens een keer per jaar om te zien of hij nog werkt. Er mogen geen scheurtjes in zitten, de sluitpin moet op zijn plaats zitten, en het handvat moet nog veilig op zijn plaats zitten. Als je een defect vindt, bevestig dan met een expert of je brandblusser nog goed is of dat je al een nieuwe nodig hebt. 

Laatste gedachten

Preventie is de beste manier om een brand te bestrijden. Als je deze brandpreventietips op de werkplek en thuis volgt, kun je helpen je omgeving veilig te maken voor brandgevaar.